Wybieraj, porównuj i zamawiaj online w najlepszych cateringach dietetycznych w Polsce
Jak otworzyć catering dietetyczny? Rozpoczynanie sprzedaży diet pudełkowych krok po kroku

Jak otworzyć catering dietetyczny? Rozpoczynanie sprzedaży diet pudełkowych krok po kroku

Autorka artykułu: dietetyk Joanna Marciszewska

Branża cateringów dietetycznych w Polsce staje się coraz bardziej popularna – powstaje wiele nowych firm oferujących diety pudełkowe, a jednocześnie rośnie liczba osób decydujących się na korzystanie z takiej usługi. Wygoda stosowania tego rozwiązania, brak czasu na codzienne gotowanie oraz wysoka świadomość zalet związanych ze zdrowym odżywianiem sprzyjają poszerzaniu się grona zainteresowanych klientów. Jeszcze w 2016 roku na rynku było ok. 330 funkcjonujących cateringów dietetycznych. Od tej pory rynek diet pudełkowych rozrósł się zarówno od strony popytu, jak i podaży. Zgodnie z raportem, który Dietly.pl na rynku funkcjonuje obecnie ponad 650 firm oferujących codzienne dostawy zbilansowanych posiłków pod drzwi swoich klientów.  Wzrosty wynikają oczywiście po części z popularyzacji zdrowego trybu życia, ale również z wygody jaką docenia coraz to większe grono konsumentów.

catering dietetyczny dietly

Otwarcie cateringu dietetycznego może okazać się dużo prostsze w wykonaniu, niż otwarcie nowej restauracji, czy kawiarni, przy czym jednocześnie może być źródłem rosnących dochodów i ogromnej satysfakcji. Przygotowywanie diet pudełkowych jest zwykle bowiem oferowaniem posiłków o walorach prozdrowotnych, które są bardzo urozmaicone, co daje ogromną możliwość rozwoju dla osób zainteresowanych kuchnią i zdrowiem. Skoro coraz więcej osób jest zainteresowanych tego rodzaju usługami, a rozpoczęcie takiej działalności może okazać się dużo prostsze oraz wymaga mniejszego wkładu finansowego na starcie niż w przypadku restauracji, to jak otworzyć catering dietetyczny, aby osiągnąć w tej branży sukces?

Jak otworzyć catering dietetyczny?

  1. Zastanów się, czym będzie się wyróżniać Twoja firma,
  2. Zaplanuj na jakim obszarze oraz jakie rodzaje diet będziesz oferował,
  3. Wybierz dogodne miejsce na cateringową kuchnię,
  4. Zatrudnij pracowników (szefa kuchni, kierowcę i dietetyka),
  5. Wybierz system dla cateringów dietetycznych, który ułatwi Ci pracę (np. MasterLife CRM),
  6. Dołącz do porównywarki cateringów dietetycznych (np. Dietly.pl) i zadbaj o inne działania marketingowe.

O tym jaki program dla cateringów dietetycznych warto wybrać pisaliśmy tutaj: System dla cateringu dietetycznego – jak wybrać?

Photo by Marten Bjork on Unsplash

Czym będzie się wyróżniał Twój catering dietetyczny?

Jeśli zamierzamy zrealizować pomysł otwarcia cateringu dietetycznego, to warto zastanowić się na początku nad tym, czym będzie się on wyróżniał na tle pozostałych firm z tej branży. Możemy przykładowo postawić na wyjątkowy smak, wysoce prozdrowotne cechy posiłków, czy atrakcyjne dla klientów obszary dostaw.

O tym jak sprawić, aby konsumenci odbierali posiłki jako smakowite i atrakcyjne napisaliśmy tutaj: Jakie czynniki wpływają na to, jak odbieramy smak potrawy? Czyli wpływ zapachu, koloru i temperatury potraw na ich smakowitość.

Dobrze jest przemyśleć to, ile osób chcielibyśmy zatrudnić na początku działalności i do rozwoju w jakiej skali dążymy. Wyjątkowe cechy otwieranego cateringu dietetycznego możemy wykorzystać w działaniach marketingowych, które są wręcz niezbędne w przypadku diet pudełkowych. Dobrze jest również przemyśleć jakie warianty diet chcemy oferować oraz na jakim obszarze Polski zamierzamy dostarczać posiłki.

Jednym z najczęściej pomijanych aspektów jest również branding cateringu dietetycznego. Odpowiedz sobie na pytanie, czy chcesz być kolejnym cateringiem z kombinacją słów Fit i Box w nazwie, czy może czymś bardziej wyrazistym.

Przed otwieraniem cateringu dietetycznego warto zadać sobie te pytania:

  • Czym wyróżni się Twoja firma na tle pozostałych?
  • Na jakim obszarze będziesz oferował dowóz posiłków?
  • Jakie warianty diet zamierzasz sprzedawać (np. standardową, wegetariańską, sportową) i w jakich opcjach (liczba posiłków i kaloryczność).
  • Jak będzie wyglądała Twoja komunikacja marketingowa?

Pracownicy w cateringu dietetycznym

Catering dietetyczny rzadko kiedy może być jednoosobową działalnością – do prowadzenia tego rodzaju firmy potrzebujemy zwykle kilku pracowników. Przede wszystkim musimy zadbać o to, aby w naszej kuchni pracował kucharz, który poza swoimi umiejętnościami będzie się cechował także otwartością na przygotowywanie nowych dań. W cateringu dietetycznym potrawy zwykle rzadko się powtarzają, dlatego każdy dzień wiąże się z przygotowywaniem innych potraw w kuchni. Wraz z rozwojem firmy będziemy prawdopodobnie gotowi na stopniowe poszerzanie zespół pracowników przygotowujących posiłki.

Photo by Michael Browning on Unsplash

Kolejną osobą, która powinna znaleźć miejsce w firmie oferującej diety pudełkowe to dietetyk lub specjalista ds. odżywiania, który będzie odpowiedzialny za przygotowywanie jadłospisów. Planowanie dań w cateringu dietetycznym wiąże się z koniecznością znajomości podstaw dietetyki (szczególnie jeśli oferujemy diety specjalistyczne np. wegańskie, bezglutenowe) oraz wiedzą, która pomoże w bilansowaniu kaloryczności i zawartości makroskładników.

Powinniśmy również zastanowić się nad tym, w jaki sposób zamierzamy dowozić posiłki – możemy zakupić lub wynająć auta do transportu, w których będzie możliwe przewożenie potraw w chłodniczej temperaturze. W takim wypadku niezbędnym będzie zatrudnienie kierowcy, który codziennie zapewni dostawy naszym klientom. Drugą możliwością jest współpraca z firmą transportową, która zadba o cały proces dostarczania posiłków każdego dnia.

Pamiętajmy o tym, że po otwarciu cateringu dietetycznego niezbędne jest dbanie o regularne zaopatrzanie kuchni w świeże składniki. Możemy nawiązać bezpośrednią współpracę z dostawcami lub decydować się na zakupy w sklepach hurtowych.

Jak dotrzeć do klientów przy otwieraniu cateringu dietetycznego?

Marketing w cateringu dietetycznym

Nie zapominajmy o tym, jak ważny w przypadku otwierania cateringu dietetycznego jest marketing. W tym wypadku posiadanie restauracji może wymagać mniejszego zaangażowania – posiadając lokal w dobrej lokalizacji, klienci będą sami do nas trafiać bez konieczności inwestowania w reklamę. Z kolei przy prowadzeniu cateringu dietetycznego nasi klienci mogą dowiedzieć się o nas z wirtualnych źródeł lub z polecenia innych osób. Właśnie dlatego należy zadbać, aby być widocznym w sieci – może nam w tym pomóc zatrudnienie osoby prowadzącej dla nas działania marketingowe oraz wygodne rozwiązania dedykowane cateringom dietetycznym.

https://dietly.pl/

Jednym z nich jest nasza porównywarka diet pudełkowych Dietly.pl – warto rozważyć dołączenie do niej, gdy otwieramy catering dietetyczny, ponieważ to właśnie z niej korzysta wiele osób poszukujących tej usługi. Na tym portalu możemy w pełni się zaprezentować, załączyć przykładowe zdjęcia posiłków, cennik oraz otworzyć opcję bezpośredniego zamówienia online. Klienci korzystający z naszej diety pudełkowej będą mieli możliwość oceniania dostarczonych im potraw, dzięki czemu budujemy obraz swojej marki w bardzo zachęcający sposób, który z czasem będzie zachęcał coraz więcej osób do zakupu.

Sklep internetowy dla cateringu dietetycznego

Kolejnym ważnym elementem, który pomaga nam być widocznym w sieci, to posiadanie własnej strony internetowej, na której będzie możliwość zamówienia posiłków online. Przygotowanie sklepu internetowego kosztuje od 1500 zł nawet do 5000 zł, w zależności od jego zaawansowania.

Jeśli jednak zależy nam na rozwiązaniu skierowanym bezpośrednio do firm oferujących diety pudełkowe, to możemy zdecydować się na zakup stworzonego dla cateringów dietetycznych sklepu internetowego w MasterLife CRM, którego dostosowanie i zainstalowanie na naszej stronie kosztuje od 500 do 800 zł netto, a zatem wielokrotnie mniej niż zlecenie przygotowania takiego sklepu od podstaw.  

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Jak zaplanować logistykę przy otwieraniu cateringu dietetycznym?

Jednym z najczęstszych problemów pojawiających się przy otwieraniu cateringu dietetycznego jest uporządkowanie całego procesu od zamówienia do dostawy oraz zadbanie o dobrą komunikację. Warto zdać sobie sprawę z tego, że niezbędne jest scalenie każdego dnia informacji dotyczących tego:

  • Ile złożono zamówień i na jakie warianty diet?
  • Jakie są przepisy w poszczególnych wariantach diet na dany dzień?
  • Jaka jest lista zakupów w oparciu o te przepisy i liczbę klientów?
  • Ilokrotnie należy pomnożyć składniki z przepisu, aby przygotować odpowiednią ilość porcji dla wszystkich klientów?
  • Jak spakować posiłki i jak je uporządkować, aby każdy klient otrzymał swoje zamówienie?
  • Jak oznakować paczki z posiłkami, aby mieć pewność, że zostaną przetransportowane do właściwej osoby?

Gdy grono naszych klientów to 10, czy 20 osób, to możliwym jest zebranie tych informacji w tabelce i przygotowywanie rozpisek dla osoby przygotowującej zakupy, dla kuchni i dla kierowcy… ale ogromny problem zaczyna się wtedy, gdy nasz catering dietetyczny się rozwija i nie nadążamy z uporządkowaniem wszystkich informacji. Jeśli nie mamy systemu pomagającego zgromadzić te informacje, to nietrudno będzie o różnorakie pomyłki, które mogą odbić się na zadowoleniu naszych klientów.

Program dla cateringu dietetycznego

Aby zapanować nad organizacją warto zdecydować się na program dla cateringów dietetycznych MasterLife CRM, czyli na narzędzie pomagające połączyć w intuicyjny sposób wszystkie etapy pracy – od zamówienia online aż do dostarczenia posiłków do klienta.

Jest to system dla firm przygotowujących diety pudełkowe, który daje możliwość między innymi:

  • zbierania informacji o nowych zamówieniach dokonywanych przez skoordynowany sklep online,
  • wygodnego przechowywania bazy klientów i informacji dotyczących zamówień,
  • komponowania własnych jadłospisów i bilansowania ich pod kątem kaloryczności oraz makroskładników, sporządzania wycen,
  • automatycznego generowania listy zakupów na podstawie ustalonych przepisów i liczby zamówień,
  • generowania raportów dla kuchni – skalkulowanych ilości składników na wszystkie porcje,
  • pobierania automatycznie tworzonych list dla kierowcy, etykiet na posiłki z informacjami o wartości odżywczej, naklejek na paczki i menu dla klienta,
  • dodatkowo cenną zaletą tego programu jest aplikacja mobilna dla klientów cateringu połączona z programem lojalnościowym i wymianą posiłków.

Dzięki takiemu ułatwieniu niczym trudnym będzie skoordynowanie pracy dietetyka, osoby odpowiedzialnej za zaopatrzenie, kucharza i kierowcy. Program dla cateringów dietetycznych MasterLife CRM może być połączony bezpośrednio ze sklepem online na naszej stronie oraz z zamówieniami dokonanymi przez serwis Dietly.pl. Dzięki temu możemy na bieżąco obserwować liczbę zamówień i statusy płatności.

Co więcej, decydując się na program MasterLife CRM i/lub na współpracę z porównywarką diet pudełkowych Dietly.pl mamy możliwość skorzystania z wielu dodatkowych usług, które mogą się okazać wyjątkowo pomocne na samym początku działalności, a także na drodze jej prowadzenia.

www.masterlifecrm.com

Mowa m.in. o możliwości zakupu:

  • pakietu RODO, czyli przygotowanych dokumentów niezbędnych do otwarcia zamówień online
  • pakietu gotowych przepisów lub nawet całych jadłospisów dostosowanych do oczekiwań klientów cateringu dietetycznego,
  • działań marketingowych, takich jak np. publikowanie informacji o naszym cateringu na kanałach mediów społecznościowych Dietly.pl (tydzień z cateringiem i inne),
  • koordynowaniu współpracy z influencerami, ułatwienie kontaktu ze znanymi osobami, które są chętne na prowadzenie promocji cateringu dietetycznego.

Reasumując, jeśli masz smykałkę do gotowania lub biznesu, to otworzenie cateringu dietetycznego – pod warunkiem spełnienia wymagań opisanych wyżej powinno być stosunkowo proste. Oczywiście pojawia się pytanie ile będę w stanie zarobić na dietach pudełkowych, oraz jak szybko? To oczywiście zależy, ale znamy historie cateringów dietetycznych, które korzystając z odpowiednich narzędzi i wsparcia wskoczyły na poziom kilkuset zamówień dziennie już po roku od rozpoczęcia działalności. Czy Twój catering dietetyczny również to czeka?

Zależy, ale jeśli masz pytania, lub zastanawiasz się nad założeniem cateringu skontaktuj się z nami, a pomożemy Ci ruszyć w sposób zaplanowany i mądry.

www.dietly.pl

Popularne wpisy na blogu:

Zatrzymywanie wody w organizmie – przyczyny i sposoby na usuwanie nadmiaru wody z organizmu
Czy kawa jest niezdrowa? Obalamy mity!
Spalanie alkoholu – ile trwa i od czego zależy? Metabolizm alkoholu od A do Z
Efekt JO-JO – wszystko, co powinieneś wiedzieć
Czy podgrzewanie w mikrofali jest szkodliwe?
Dieta dla mózgu – wpływ diety na pamięć i koncentrację
Czy domowe sposoby na przeziębienie naprawdę działają?
Koktajle w diecie– dla kogo są dobrym rozwiązaniem?
Co zabrać ze sobą na plażę? – propozycje przekąsek na plażę
Co jeść po treningu, a co przed? Zasady żywienia okołotreningowego
Czy suplementacja witaminy D jest potrzebna w lecie?
Jaka dieta na upały? Co jeść i jak ćwiczyć w gorące dni?
Jak dbać o prawidłowe nawodnienie organizmu i co najlepiej nawadnia?
Jak jeść podczas wyjazdów służbowych?
Wpływ diety wegańskiej na zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *