W kuchni Dietly przygotowaliśmy przepis na makaron z krewetkami po azjatycku, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Makaron ryżowy świetnie pasuje do azjatyckiej kuchni, a krewetki jako najpopularniejsze skorupiaki wykorzystywane w różnych daniach wzbogacają naszą potrawę w pełnowartościowe białko. W przepisie na makaron z krewetkami po azjatycku postawiliśmy na oryginalny dobór warzyw czyli brokuły, marchewka i seler naciowy. Wzbogaciły one nasze danie o ciekawe kolory, a także witaminy i składniki mineralne. Do azjatyckich dań jednogarnkowych używa się sporo oleju, my jednak wpadliśmy na inny pomysł. Do naszej potrawy, na 3 porcje użyliśmy tylko 1,5 łyżki oliwy, ale dzięki duszeniu w bulionie warzywnym z aromatycznymi przyprawami powstał intensywny w smaku sos.
Makaron z krewetkami – przepis z kuchni Dietly
Ten przepis to bogactwo:
- pełnowartościowego białka
- potasu
- witaminy C
- witamin z grupy B
- selenu
- magnezu
- korzystnych kwasów tłuszczowych
- błonnika
Nasz przepis na makaron z krewetkami po azjatycku idealnie wpasuje się również w założenia diety sirtfood.

Makaron z krewetkami po azjatycku przepis
W 1 porcji: 480 kcal, 20 g białka, 16,6 g tłuszczu, 5 g węglowodanów
Składniki na 3 porcje – makaron z krewetkami po azjatycku przepis:
- 200 g krewetek
- 200 g makaronu ryżowego
- 1/3 cebuli czerwonej
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchew
- 150 g brokułów
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- Przyprawy: sól, papryka słodka, chili, kurkuma
- Pęczek szczypiorku
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania – makaron z krewetkami po azjatycku przepis
Przygotować bulion warzywny. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać oliwę, następnie dodać cebulę, a po 2 minutach posiekaną marchewkę i seler naciowy. Po pięciu minutach dodać podzielone na mniejsze różyczki brokuły, przyprawy i sos sojowy. Zalać bulionem. Po 5 minutach dodać oczyszczone krewetki i masło orzechowe. Podawać z ugotowanym makaronem ryżowym. Danie posypać szczypiorkiem i podprażonymi orzeszkami ziemnymi.
