Wybieraj, porównuj i zamawiaj online w najlepszych cateringach dietetycznych w Polsce

Makaron z krewetkami po azjatycku – przepis z kuchni Dietly

W kuchni Dietly przygotowaliśmy przepis na makaron z krewetkami po azjatycku, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Makaron ryżowy świetnie pasuje do azjatyckiej kuchni, a krewetki jako najpopularniejsze skorupiaki wykorzystywane w różnych daniach wzbogacają naszą potrawę w pełnowartościowe białko. W przepisie na makaron z krewetkami po azjatycku postawiliśmy na oryginalny dobór warzyw czyli brokuły, marchewka i seler naciowy. Wzbogaciły one nasze danie o ciekawe kolory, a także witaminy i składniki mineralne. Do azjatyckich dań jednogarnkowych używa się sporo oleju, my jednak wpadliśmy na inny pomysł. Do naszej potrawy, na 3 porcje użyliśmy tylko 1,5 łyżki oliwy, ale dzięki duszeniu w bulionie warzywnym z aromatycznymi przyprawami powstał intensywny w smaku sos. 

Makaron z krewetkami – przepis z kuchni Dietly

Ten przepis to bogactwo: 

  • pełnowartościowego białka
  • potasu
  • witaminy C
  • witamin z grupy B
  • selenu
  • magnezu
  • korzystnych kwasów tłuszczowych
  • błonnika

Nasz przepis na makaron z krewetkami po azjatycku idealnie wpasuje się również w założenia diety sirtfood. 

https://dietly.pl/blog/dieta-sirtfood-dieta-adele

Makaron z krewetkami po azjatycku przepis

W 1 porcji: 480 kcal, 20 g białka, 16,6 g tłuszczu, 5 g węglowodanów

Składniki na 3 porcje – makaron z krewetkami po azjatycku przepis: 

  • 200 g krewetek
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1/3 cebuli czerwonej
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchew
  • 150 g brokułów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • Przyprawy: sól, papryka słodka, chili, kurkuma
  • Pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania – makaron z krewetkami po azjatycku przepis

Przygotować bulion warzywny. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać oliwę, następnie dodać cebulę, a po 2 minutach posiekaną marchewkę i seler naciowy. Po pięciu minutach dodać podzielone na mniejsze różyczki brokuły, przyprawy i sos sojowy. Zalać bulionem. Po 5 minutach dodać oczyszczone krewetki i masło orzechowe. Podawać z ugotowanym makaronem ryżowym. Danie posypać szczypiorkiem i podprażonymi orzeszkami ziemnymi. 

https://dietly.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *