Wybieraj, porównuj i zamawiaj online w najlepszych cateringach dietetycznych w Polsce
Przepisy na 4 zimowe desery w wersji fit

Przepisy na 4 zimowe desery w wersji fit

Męczą Cię już długie wieczory i mróz za oknem? Mamy dla Ciebie coś, co odczaruje zimową chandrę. Smakowite, proste i bez dodatku białego cukru – właśnie takie przepisy na zimowe desery przygotowaliśmy w tym artykule. Gruszki, jabłka, pomarańcze, a nawet mrożone maliny – te owoce odczarują Twój czas po pracy. Zadbaliśmy też, aby w każdym z przepisów były dodatkowe źródła błonnika pokarmowego, który wspomaga kontrolę apetytu. Pełnoziarnista mąka, mak, otręby, orzechy i płatki owsiane to świetne dodatki do zimowych deserów. A jeśli marzą Ci się fit desery na co dzień, to możesz wypróbować catering dietetyczny i poznać pyszne smaki bez gotowania. 

Spis treści:

Fit jabłecznik bez cukru z mąką pełnoziarnistą

jablecznik bez cukru

To taki przepis, o który będą pytali Cię wszyscy, którym zaserwujesz kawałek. To ciasto nie tylko pachnie, chrupie i rozpływa się w ustach, ale jest też bez dodatku cukru i na bazie mąki pełnoziarnistej… a poza tym ma pyszną kruszonkę!

Przepis na okrągłą foremkę o średnicy 20 cm.

Z ciasta wykroisz ok. 10 kawałków. 1 kawałek to zawiera 215 kcal, 4,2 g białka, 6,2 g tłuszczu, 33 g węglowodanów i 4 g błonnika pokarmowego. 

Składniki na fit jabłecznik:

Na spód:

  • 0,5 szklanki pszennej mąki pełnoziarnistej 
  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka jogurtu
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 75 g miękkiego masła 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na farsz jabłkowy:

  • 1 kg jabłek 
  • 1 białko jaja
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Na kruszonkę:

  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • 50 g masła
  • 4 łyżki ksylitolu 

Sposób przygotowania – fit jabłecznik: 

  1. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść w kulkę. Schować do lodówki na ok. 30 min.
  2. W tym czasie zblendować płatki owsiane na mąkę. Dodać do nich pozostałe składniki na spód ciasta i zmiksować. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Uformować kulkę i odstawić do lodówki na 25 min.
  3. Jabłka zetrzeć na tarce, włożyć do garnka, dodać cynamon i dusić kilka minut pod przykryciem z dodatkiem odrobiny wody. Następnie ostudzić, po ostudzeniu wymieszać z białkiem jaja.
  4. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylepić ciastem na spód, dodać masę jabłkową, a wierzch posypać masą na kruszonkę.
  5. Piec w temp. 180 st. C przez około 45-50 min, do osiągnięcia rumianego wierzchu. 

Fit makowiec bez cukru

makowiec bez cukru

Lubisz zapach świąt nie tylko w grudniu? Ten fit makowiec może przenieść Cię do świątecznych chwil w każdym momencie! Nie zawiera cukru, ma dużo błonnika pokarmowego i sporo wapnia oraz magnezu. Pięknie wygląda, pachnie i smakuje! 

Przepis na okrągłą foremkę o średnicy 20 cm.

Z ciasta wykroisz ok. 12 kawałków. 1 kawałek to zawiera  375 kcal, 12 g białka, 25 g tłuszczu, 27 g węglowodanów, 7 g błonnika.

Makowiec bez cukru – składniki:

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 1850 
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500 
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 3 żółtka

Składniki na masę makową:

  • 200 g maku mielonego suchego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 szklanki mleka 0,5%
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki rodzynek 
  • 2 łyżki otrębów
  • 3 białka

Sposób przygotowania – fit makowiec: 

  1. Mąki wymieszać z ksylitolem i cukrem, dodać masło i wymieszać mikserem lub dłońmi.
  2. Dodać żółtka, zagnieść ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki.
  3. W garnku podgrzać mleko, dodać mak, aromat, ksylitol i gotować aż mak wchłonie płyn.
  4. Mak zdjąć z palnika, dodać miód, rodzynki, posiekane orzechy, otręby i wymieszać.
  5. Białka ubić na pianę i dodać do ostudzonego maku – wymieszać.
  6. Ciasto podzielić na dwie części – jedną wyłożyć spód formy na ciasto (okrągła o średnicy 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia). 
  7. Na warstwę ciasta nałożyć masę makową, a na wierzch ułożyć kratkę z pasków, które należy przygotować z drugiej części ciasta. 
  8. Piec 35 min. w temp. 180˚C (grzanie góra-dół). 

Pieczone gruszki z malinami z skyrem

pieczone gruszki

Wyjątkowo proste, a takie piękne! Jeśli lubisz w szybki sposób uzyskać efekt WOW, to wypróbuj ten przepis na pieczone gruszki. Poza prostotą wykonania i rewelacyjnym smakiem, może przekonać Cię to z jakich wartościowych składników składa się ten deser. Przygotuj składniki i zabierz się za szykowanie.

Przepis na 2 porcje. W 1 porcji znajdziesz 370 kcal, 15 g białka, 10 g tłuszczu, 28 g węglowodanów, 7,5 g błonnika. 

Składniki – pieczone gruszki:

  • 2 gruszki 
  • 3 łyżeczki masła orzechowego 
  • łyżeczka miodu 
  • 100 g jogurtu skyr
  • szczypta cynamonu 
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 
  • 50 g mrożonych malin 

Sposób przygotowania – pieczone gruszki:

  1. Gruszki przekroić na połówki i wydrążyć środek. Ułożyć na papierze do pieczenia środkiem do góry, posypać cynamonem i piec przez 20 min w temp. 180 st.C.
  2. Maliny rozmrozić wyjmując wcześniej z zamrażarki lub podgrzać w garnku.
  3. Jogurt wymieszać z miodem.
  4. Upieczone gruszki wyjąć z piekarnika, wyłożyć na talerz, środek wypełnić masłem orzechowym, wierzch posypać orzechami. 
  5. Ozdobić gruszki kleksami z jogurtu, a całość polać rozmrożonymi malinami. 

Deser czekoladowy z pomarańczą

deser czekoladowy

Spójrz na te kolory! Czy też lubisz takie połączenia w deserach? Pomarańcza, czekolada i cynamon – to brzmi jak świetny pomysł na zimowy wieczór. W dodatku na przygotowania poświęcisz dosłownie kilka minut. Wypróbuj ten przepis na deser, śniadanie, II śniadanie – sprawdzi się idealnie o każdej porze dnia! 

Przepis na 2 porcje. W 1 porcji: 290 kcal, 15 g białka, 8,6 g tłuszczu, 39 g węglowodanów, 2,5 g błonnika

Składniki na deser czekoladowy:

  • 5 łyżek płatków owsianych 
  • 100 ml mleka 
  • 6 kostek gorzkiej czekolady  
  • 1 łyżka ksylitolu 
  • szczypta cynamonu
  • pół łyżeczki startej skórki pomarańczy 
  • 150 g skyra naturalnego 
  • plastry pomarańczy do ozdoby 

Sposób przygotowania – deser czekoladowy:

  1. Do garnka wlać mleko i dodać płatki.
  2. Po chwili dodać 4 kostki posiekanej czekoladę, cynamon i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż do roztopienia czekolady. Następnie powstałą masę zdjąć z palnika i zblendować. 
  3. Jogurt wymieszać lub zblendować ze skórką pomarańczy i ksylitolem.
  4. Na dno dwóch szklanek wyłożyć masę z płatków owsianych, następnie nałożyć jogurt. Wierzch udekorować pomarańczą i startymi lub posiekanymi 2 kostkami czekolady.
dietly zamów catering

Popularne wpisy na blogu:

Pomysły na potrawy z dynią – zdrowe przepisy
Obiady BEZ mięsa – 550 kcal – przepisy
Jarmuż, cebula, natka pietruszki, ciecierzyca, kiełki, pomidor, winogrona – zwykłe produkty czy superżywność?
Nadwaga i otyłość wśród polskich dzieci – jak sobie z tym radzić?
Jak zrobić zdrowe smoothie?
Cukier w diecie dziecka – jak zmniejszyć jego ilość?
Szybkie przepisy z kuchni Dietly – placki sernikowe, krem z batatów i makaron w cukiniowym sosie
Szybkie przepisy z kuchni Dietly – kulki mocy, pasta z tuńczykiem i greckie kaszotto
Etykiety na produktach – jak je czytać, aby nie robić niezdrowych zakupów
Dieta a wesele – jak jeść podczas świętowania?
Czy dodatki do żywności są bezpieczne? Cała prawda o składnikach “E”
Suplementy diety stosowane w sporcie – co naprawdę działa?
Dieta MIND – odżywianie poprawiające pracę mózgu
Co przygotować na II śniadanie dla dziecka? Zdrowe wskazówki
Wpływ reklamy medialnej na wybory żywieniowe konsumentów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *