Wybieraj, porównuj i zamawiaj online w najlepszych cateringach dietetycznych w Polsce
Sałatka z brokuła, czerwonej fasoli i halloumi - przepis z kuchni Dietly

Sałatka z brokuła, czerwonej fasoli i halloumi – przepis z kuchni Dietly

W kuchni Dietly przygotowaliśmy dla Was ciekawą i oryginalną propozycję na zdrową sałatkę. Do jej przygotowania użyliśmy lekko zblanszowanego brokuła, czerwoną fasolę z puszki i zarumienionego na patelni sera halloumi, a całość połączył sos winegret z dodatkiem musztardy i czosnku. Sałatka z brokuła sprawdzi się zarówno jako posiłek na kolację, np. z dodatkiem chrupiących grzanek, jak i lunch na wynos.  

Spis treści:

Wartość odżywcza sałatki z brokuła, czerwonej fasoli i halloum

Przepis na sałatkę z brokuła i dodatkami to bogactwo:

  • wapnia,
  • potasu,
  • witaminy C, 
  • kwasu foliowego,
  • magnezu,
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych dzięki dodatkowi oliwy,
  • błonnika.

Nasz przepis na sałatkę z brokuła idealnie wpasuje się również w założenia diety sirtfood. 

Przepis na sałatkę z brokuła, czerwonej fasoli i halloumi

Składniki:

Składniki na 2 porcje, w 1 porcji: 370 kcal, 18 g białka, 24 g tłuszczu, 15 g węglowodanów 

  • 200 g ugotowanych brokułów,
  • 80 g sera halloumi,
  • 120 g fasoli czerwonej, 
  • 1,5 łyżki słonecznika,
  • 1,5 łyżeczki miodu,
  • 1,5 łyżeczki musztardy,
  • 1,5 łyżki oliwy,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • niecały ząbek czosnku,
  • oregano.

Sposób przygotowania

  1. Brokuły gotować 2-3 minuty we wrzącej i lekko osolonej wodzie. Odcedzić i lekko ostudzić. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć ser halloumi pokrojony w kostkę (1-2 minuty). 
  2. W dużej misce wymieszać brokuły, ser halloumi, posiekaną natkę pietruszki i odsączoną z zalewy fasolę. Polać sosem: przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z miodem, oliwą, musztardą i oregano. Posypać słonecznikiem. 

Popularne wpisy na blogu:

Szybki fit deser – 5 prostych przepisów na lato
Kilka faktów i ciekawostek na temat sposobu żywienia matki karmiącej – cz.1
Jaka żywność jest najbogatsza w antyoksydanty? Czym są wolne rodniki?
Zdrowe przepisy na Święta – pyszne i proste w przygotowaniu
Potas w organizmie – funkcje, rola, wpływ na zdrowie
Częste zaburzenia odżywiania w świecie fit – czym jest ortoreksja i bigoreksja?
Jaka jest najlepsza herbata? Przegląd herbat, ich właściwości i wpływ na zdrowie
Pasta warzywna – 5 sprawdzonych, pysznych i szybkich przepisów
Top 10 – Dieta sportowa w cateringu dietetycznym
Jak zamówić catering dietetyczny na Dietly.pl?
Czy koronawirus rozprzestrzenia się przez jedzenie?
Witamina A – właściwości, zapotrzebowanie, źródła pokarmowe
Zapotrzebowanie kaloryczne – od czego zależy?
Czy zdrowa dieta to zawsze 5 posiłków dziennie?
Kilka faktów i ciekawostek na temat sposobu żywienia matki karmiącej – cz.2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *