Wybieraj, porównuj i zamawiaj online w najlepszych cateringach dietetycznych w Polsce
Szybkie przepisy z kuchni Dietly – placki sernikowe, krem z batatów i makaron w cukiniowym sosie

Szybkie przepisy z kuchni Dietly – placki sernikowe, krem z batatów i makaron w cukiniowym sosie

Mamy dla Was pomysł na obiad, śniadanie i przekąskę, które są nie tylko proste w przygotowaniu, ale również kolorowe, smaczne i zdrowe. W kuchni Dietly przyrządziliśmy sernikowe placuszki, krem z batatów i makaron w cukiniowym sosie z łososiem. Te dania mogą z powodzeniem znaleźć się w weekendowym jadłospisie, gdy nie zamawiamy cateringu dietetycznego lub być dopełnieniem diety na co dzień. Wszystkie 3 przepisy dostarczają 1300 kcal, z czego 20% to białko, 35% – tłuszcze, a 45% – węglowodany.

Instrukcje przygotowań tych przepisów znajdziecie także w naszym filmie:

Placuszki sernikowe będą smakowitym początkiem dnia, krem z batatów sprawdzą się zarówno na II śniadanie, jak i na podwieczorek lub kolację, a makaron w sosie cukiniowym to danie, które z pewnością będziecie chcieli nie raz powtórzyć. Te potrawy są niezwykle proste, a jednocześnie obłędne w smaku. W kuchni Dietly już zostały przetestowane – dajcie znać jak sprawdziły się w Waszej kuchni. 🙂

Placuszki sernikowe z cynamonowym sosem truskawkowym

W 1 porcji:  408 kcal, 29 g białka, 14,3 g tłuszczu, 39 g węglowodanów, 4,5  g błonnika

Składniki na 2 porcje:

  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • 200 g truskawek
  • 3 łyżeczki ksylitolu
  • Szczypta cynamonu
  • Kilka kropel ekstraktu waniliowego 

W misce rozgniatamy widelcem twaróg, dodajemy jajko, mąkę ryżową, ksylitol oraz ekstrakt. Dokładnie mieszamy i formujemy placuszki o średnicy dłoni. Smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron do zarumienienia. W osobnym naczyniu rozgniatamy widelcem truskawki lub kroimy w plastry – jeśli jest po sezonie możemy bez tracenia na smaku i jakości użyć mrożonych i podgrzać je w garnku z dodatkiem wody. Podajemy z truskawkami i pokrojoną połówką banana. Wierzch posypujemy cynamonem.

Zupa krem z batatów i czerwonej soczewicy

W 1 porcji: 313 kcal, 11,5 g białka, 8,5 g tłuszczu, 43 g węglowodanów, 7,5  g błonnika

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g batatów
  • 0,5 cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 50 g soczewicy czerwonej (4 łyżki)
  • 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 1,5 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
  • Sól, pieprz

Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po 2-3 minutach dodajemy czosnek. Słodkiego ziemniaka kroimy w równą, średnią kostkę i również lekko podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy i smażymy 1 minutę, by lepiej wydobyły smak. Dodajemy soczewicę, zalewamy wodą (ok. 500-700ml) i gotujemy ok. 30 min do miękkości. Blendujemy. Krem z batatów. podajemy z łyżeczką jogurtu, orzechami nerkowca i szczypiorkiem.

Warto chwilę wcześniej podprażyć na suchej patelni orzechy nerkowca, jednak nie jest to konieczne.

Pełnoziarnisty makaron w cukiniowym sosie z łososiem wędzonym i koperkiem

W 1 porcji: 590 kcal, 28 g białka, 22 g tłuszczu, 63,5 g węglowodanów, 11 g błonnika

Składniki na 2 porcje:

  • 0,5 cebuli
  • 300 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • Pęczek koperku
  • 100 g łososia wędzonego
  • 160 g makaronu pełnoziarnistego (masa przed ugotowaniem)
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
  • Sól, pieprz

Wstawiamy wodę na makaron, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy makaron wg instrukcji. W międzyczasie trzemy cukinię na drobnych oczkach, kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy warzywa z łyżką oliwy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Makaron odcedzamy i zostawiamy pół szklanki wody z gotowania.

Ścieramy skórkę z połowy cytryny i dodajemy do warzyw. W osobnej miseczce “zaprawiamy jogurt” wodą z makaronu, dzięki czemu jogurt będzie bardziej kremowy i nie zetnie się z gorącym makaronem, a także sos będzie lepiej przylegał dzięki skrobi. Mieszamy makaron z warzywami i sosem jogurtowym na patelni, w ostatnim momencie dodając posiekany koperek. Podajemy z plastrami łososia na górze oraz dodatkową szczyptą koperku.

www.dietly.pl

Popularne wpisy na blogu:

Dlaczego jestem głodny? Jak opanować nadmierny apetyt i co jest jego przyczyną?
Jak dbać o odporność w czasie pandemii koronawirusa?
Pomysł na drugie śniadanie – z czego powinno się składać?
Dlaczego kobiety różnią się od mężczyzn… także w kwestii diety? Przyczyny zmiennego apetytu i innych damsko-męskich różnic
Jak ograniczyć słodycze i jak się do tego zmotywować? – cz. II
Dieta a depresja – czy istnieje między nimi związek?
Jak ograniczyć słodycze i jak się do tego zmotywować? – cz. I
Dieta przy nadciśnieniu tętnicznym. Co jeść na obniżenie ciśnienia?
Badaj się i ciesz się zdrowiem! O tym, dlaczego badania kontrolne pomagają nam żyć dłużej
Flora bakteryjna – jaki wpływ ma na nią dieta, pora roku i miejsce zamieszkania?
Czy mleko jest niezdrowe? Obalenie nabiałowych mitów. – Część II
Czy mleko jest niezdrowe? Obalenie nabiałowych mitów. – Część I
Witamina D3 – suplementacja, dawkowanie, zapotrzebowanie. Najnowsze wytyczne
Produkty light – jak odbiera je nasz mózg?
Czy na diecie liczą się tylko kalorie? Czym jest IIFYM?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *